ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти
Премина и ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. В двора на музея се оформи истинска чаршия от занаятчийски работилници. Майсторската седмица беше изключително интересна, цветна и неповторима като изживяване.
През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Стойна Кръстанова, заслужил майстор на народните художествени занаяти, затова един от фокусите на Седмицата на традиционните занаяти бяха старинните текстилни техники. Със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“ наши гости бяха представители на групата за старинна бродерия бути (boutis) от Перн-ле-Фонтен, Франция.
От далечен Китай дойдоха майстори, които демонстрираха три местни занаятчийски школи. Едната ни запозна с художествени техники, свързани с изрязването и гравирането на хартия, втората бе специфичен тип бродерия в стил Шу и третата с изработването на кукла-сянка.
Наш партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите бе Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

Очакваме ви и догодина!