Европейска нощ на музеите 2023 в РЕМ - Пловдив
Регионален етнографски музей – Пловдив отново ще се включи в Европейска нощ на музеите. Тази година сме ви подготвили едно незабравимо преживяваме – ще споделим с вас първите стъпки на нашата нова аудио разходка “Овчар и невеста”
Какво е общото между Института по математика и информатика – БАН и Регионален етнографски музей – Пловдив? Какво е общото между математиката и етнографията? Екипите на двете институции разработиха съвместен идеен проект за цифров маршрут „Овчар и невеста“ в музея, който е приложим както за незрящи хора, така и за широката публика. Разходката преминава през осем от експозиционните зали и разказва за любовта между двама млади през епохата на българското Възраждане. Любопитни са непознатите истории на предметите, включени в маршрута – кюстекът, огнището, йерусалимията, пафтите, музикалните инструменти, зарафлъците и др.
Когато сканирате QR кода на всяка от осемте табели, ще откриете тайните на експонатите, които ще ви „разкажат“ своите истории. Те са достъпни и за незрящи хора благодарение на брайлов надпис.
Към етнографи и математици се включиха и журналисти от Радио „Пловдив“, които професионално озвучиха цифровия музеен маршрут „Овчар и невеста“.

— Освен на нашето събитие ще можете да се насладите на Дефиле “Вино и гурме”, организирано от “Съвет по туризъм – Пловдив”, на което ще сме и една от локациите.

По време на Нощта Регионален етнографски музей – Пловдив ще е отворен за посетители и след работно време от 18.00 ч. до 23.00 ч. с вход свободен.

Очакваме ви!