БРОД ДИРЯ

На 22 март 2024 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се открие изложбата „БРОД ДИРЯ“. Даниела Дичева ще представи своя втори проект – съвременна интерпретация на българската автентична и авторска шевица.

Българският фолклор е един отделен свят, уникален в цялата си същност. Фолклорът е предаване на родова памет, на знание наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветове и шарки.

В рамките на изложбата „Брод Диря“ ще бъдат показани малки пана с ръчно изработени рамки от дърво, с размери 20/20 и 30/30. Някои от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са вдъхновени от мотиви на автентични шевици от различни региони на България. В допълнение ще има и други предмети с ръчно изработена българска бродерия, като карета, чанти, колани, престилки за бутилки и други.

На откриването на събитието ще бъде представена Камерна вокална формация „Б-фолк“ с диригент маестро Светослав Балтаков. Гостите ще имат възможността да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин, който обещава да бъде въздействащ и оригинален.

Изложбата може да бъде разгледана до 4 април 2024 г.

Заповядайте!