Българските плъсти – послание от древността

Имаме удоволствието да ви поканим на откриването на националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“. Събитието ще се състои на 24 юни 2024 г. от 18:00 ч.

Експозицията представя плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции: Национален исторически музей – София, Национален етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ – БАН), Дирекция на музеите – Копривщица, Регионален исторически музей – Видин, Регионален етнографски музей – Пловдив и Национален музей „Рилски манастир“ и има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

Архаичната техника на плъстенето съхранява вековни практики, чието начало тръгва от номадския бит и култура. Закодираните знаци, символи и надписи върху плъстените килими пазят и предават от поколение на поколение магията на това нематериално културно наследство. В изложбата ще видите плъсти, които показват красотата и богатството на тези изделия в тяхното многообразие от багри, орнаменти и композиции.

Националната изложба цели да представи на широката публика този древен занаят, оцелял във времето и съхранен до днес, да го популяризира у нас и в чужбина, и да спомогне за възраждането на стародавната традиция.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 октомври 2024 г.

Заповядайте!