Седмицата на традиционните занаяти 26.06 - 02.07.2023
И тази година Регионален етнографски музей – Пловдив събира майсторите занаятчии, нашите „живи човешки съкровища“ за участие в ХV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. В двора на музея се оформя истинска чаршия от занаятчийски работилници. Това събитие се утвърди през годините и гостите на музея го очакват с нетърпение. Предстои ни една изключително интересна, цветна и неповторима като изживяване, майсторска седмица.
Ще могат да се наблюдават редки домашни занаяти като тъкане на вертикален стан, изработка на плъсти, кене, везба, рисуване върху коприна, изписване на великденски яйца и др. В духа на добрата традиция през цялата седмица ще има демонстрации на дърворезбари, кошничари, ковачи, ножари, бижутери, кожари, свещари, грънчари и какви ли още не. Специален акцент на тазгодишната седмица е занаятът бижутерство с различни материали и техники.
През 2023 г. се навършват 100 години от рождението на Стойна Кръстанова, заслужил майстор на народните художествени занаяти, затова един от фокусите на Седмицата на традиционните занаяти са старинните текстилни техники. Със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“ наши гости са представители на групата за старинна бродерия бути (boutis) от Перн-ле-Фонтен, Франция.
От далечен Китай идват майстори, които ще демонстрират три местни занаятчийски школи. Едната ще ни запознае с художествени техники, свързани с изрязването и гравирането на хартия, втората е специфичен тип бродерия в стил Шу и третата с изработването на красиви хвърчила от хартия.
Наш партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО, който подпомага усилията ни за създаване на устойчива традиционна проява, популяризираща и поддържаща нематериалното културно наследство.
Целта на музея е да възроди спомена за занаятите във Възрожденския Пловдив, както и да даде възможност на днешните майстори да покажат своите умения. Едно такова събитие води до съвместни проекти и обмен на идеи, създадат се контакти, раждат се приятелства.

Откриването ще се състои на 27 юни 2023 г. от 12.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив.

Заповядайте!