От Дионис до Трифон Зарезан

През месец февруари в Регионален етнографски музей – Пловдив може да бъде разгледана изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан“ , посветена на лозята, виното и веселието. В нея се разказва историята как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи.

В нашия народен календар празникът на Св. Трифон Зарезан наследява древните Дионисиеви тържества. Още траките, населявали земите ни, са били прочути лозари и винопроизводители. В своята поема „Дела и дни“ Хезиод (VІІІ-VІІ в. пр.Хр.) дава съвети за брането на грозде и приготвянето на вино:

„Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис” (Из „Дела и дни“).

Изложбата е като ода за виното – единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха. В 12-те богато илюстрирани табла ще открите легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа. Ще научите за Тракия – родината на лозата и „превъзходното вино“. Виното е храна и лек за хората, но и дар от боговете, средство за общуване с тях.