Магията на вълната в картини
На 29 август от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата на първата българска художничка, която прави портрети с плъстена вълна „Магията на вълната в картини“.
Веска Цицелкова е родена на 30 януари 1925 г. Тя е художник, извървял изключителен духовен път. Нейната къща се превръща в място, в което се събира културния елит на София. Всички, които трябваше, я намираха и тя всеотдайно откликваше на техните очаквания и нужди, споделяше своята мъдрост, искрено състрадание и доброта. Тя е единственият художник, който рисува с вълна. Вдъхновението, духовната й будност и чувствителност са в основата на образите, които пресъздава в своите портрети на: Ванга, Петър Дънов – Учителя, Исус Христос, Моцарт, Леонардо да Винчи, Рафаело, Ван Гог и др.
Ванга открива големия талант на Веса Цицелкова. При едно от посещенията на Рупите й казва: „Море, ке рисуваш вълни, вълни…” Веска отговаря: „Вълните на морето? Ще ходя на море?” „Вълна – повтаря Ванга, – като Златното руно, оттам ке взимаш материал и един ден целият свят ке заговори за теб”.
Акцент в изложбата са 21 портрета на Христос от вълна. Те разказват за това, до което самата Веска Цицелкова се бе докоснала – Духа на Христос – който усърдно съхраняваше до края на дните си, претворен в неговия образ чрез плъстена вълна – най-чистата, истинска и необикновена материя. Христос оживява в нейните картините. Макар неговото присъствие да е мълчаливо, то е истинно и пробуждащо, заразяващо всеки, който успее да го почувства, да се свърже с Него.
Признанието за творчеството o От Людмила Живкова, която не само е впечатлена от самородното й творчество, но организира нейна изложба във Виена. o От Дечко Узунов, който възкликва: „Аз съм пръв в боята, но ти си първа във вълната. Ние сме пионери”. o От Ади Гюзелева – кръщелница на Веска Цицелкова: „Художник, изключително духовен човек. Рисува образа на Исус Христос с вълна. Пътувала е по целия свят. Много важен човек за нас и специален за човечеството.“

Заповядайте!

Изложбата можете да разгледате до 12 септември 2023 г.