Изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура) беше открита в Регионален исторически музей – Търговище

Изложбата „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“ (Магия и магичност в българската народна култура) беше открита на 24 април 2024 г. в Регионален исторически музей – Търговище.

Експозицията е на Регионален етнографски музей-Пловдив и ще ви пренесе в един по-малко известен и загадъчен свят. Тя представя различните видове магии, практикувани от нашите предци. Магията съпътства делниците и празниците на хората и ги кара да се чувстват по-сигурни в утрешния ден. Тя е съвкупност от действия и обреди, правени с вярата, че чрез определени средства и начини, човек е способен да въздейства върху себеподобните, животните и природата. Владеят я хора, свързани със свръхестествените сили: билкарка, вражалица, мамница, магьосница. Овчарят също е един от тях. Те по различен начин влияят върху живота и смъртта. Тези вещи люде използват знанието или за добро и помагат, или управлявани от тъмните сили, могат да навредят.

Изложбата на РЕМ – Пловдив сплита и преплита радост и тъга с пожелание за късмет, благоденствие и здраве. Магичната ни пътечка от знание за вярванията на нашите предци е пъстра и е амулет, предпазващ от всяко зло. Чудни са поверията за различните магии – как да свалим месечината, да превърнем човек във животно, да се предпазим от змей или да ни заобича любим човек… Магията на българина е в силата на духа му, преодолял векове изпитания и във вярванията му, устояли на времето.

Експозицията може да бъде разгледана до 30 септември 2024 г. в Славейковото училище в гр. Търговище.