110 години от началото на Балканската война
На 7 декември (сряда) от 17.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата „110 години от началото на Балканската война (1912 – 1913 г.)“ на НЧ „Родопска искра 2020“, с. Лилково, намиращо се на 5 км. от връх Модър –  мястото, на което е „пукнала“ първата пушка на Балканската война. Изложбата има за цел да представи част от уникалните и особено ценни документи, който се съхраняват в Отдел „Държавен архив” – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и личните архиви на лилковци.
В експозицията могат да се видят документи от фондовете на Колекция “Балканска война (1912-1913)”, резултат от дългогодишната издирвателска дейност на експертите на “Държавен архив” – Пловдив и най-вече на гл. експерт Владимир Балчев. Поместени са и текстове, които представляват подбор на материали от книгите на лилковските краеведи:  “Тъмраш” на Ангел Вълчев и “Камъни, богове, руни” на Ангел Личков, базирани на записани спомени и лични преживявания на хора от с. Лилково. Те разкриват не само военната обстановка, но и атмосферата в населените места, тревогата и очакванията в мирното население в граничните райони, напрежението и готовността за саможертва.
Посетителите на изложбата ще имат възможност да се запознаят и със съдържанието на тефтерчето на Ангел Букорещлиев /учител, музиколог, композитор, хоров диригент/. Това малко тефтерче със 79 карирани страници е безценен извор за съдбата на един обикновен войник по време на война. Музиката е единствената утеха в тежките военни дни. Разтърсващ е свидетелският разказ на Букорещлиев за опожаряването на родното село Плевня: „Картината беше ужасна – твърде малко къщи стърчат, а всички други са на пепел; хора избити се търкалят по улиците; селото пусто…“. Във фондовете на музея се пазят и доказателства за премеждията на една българска рота в земите на Беломорска Тракия и Македония, снимки от Балканската война: група офицери и войници, изглед от казармата на 21-ви Средногорски полк в Пашмакли, военно поклонение и др.
На откриването на изложбата Нели Инграм, ученичка от СОУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив ще изсвири на цигулка Соната № 4 от Бах.
Изложбата ще може да разгледате в салона на РЕМ – Пловдив до края на 2022 г.