Денят на Свети Спиридон

За поредна година в Регионален етнографски музей – Пловдив беше отбелязан Денят на Свети Спиридон. Традиционният еснафски празник, датиращ още от Възраждането, е известен и като „Денят на майсторите“.

Светецът е почитан като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

Празникът беше отбелязан със шествие и тържествена литургия в църквата „Св. Богородица“.

Облечени в празнични народни носии занаятчии и присъeдинили се към тях граждани тръгнаха от двора на Етнографския музей, предвождани от иконата на Свети Спиридон, носена от майстора терзия Иван Тонев. Под звуците на гайда, занаятчиите минаха по улиците на Стария град и се включиха в тържествената литургия в храм „Св. Богородица“, където свещеникът освети т. нар. Еснафско пендихаро (петохлебие) за здравето на всички живи и в памет на починалите майстори.

След службата занаятчиите са върнаха в Етнографския музей, където бе открита изложбата „Да тъчеш сънища“ по случай 100-годишнината от рождението на Стойна Кръстева, която е била част от задругата на майсторите в Пловдив.

Накрая по традиция, всички се събраха на обща трапеза за да вкусят от традиционния курбан, който майсторите всяка година дават в чест на своя покровител.