Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел

На 18 април 2024 г. от 18 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се открие изложбата „Българска шевица и китайски йероглифи – един (не)възможен паралел“.

В експозицията, организирана от Класна стая „Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, са включени дванадесет миниатюри, съчетаващи символиката на традиционната българска шевица с йероглифи, означаващи основополагащи за Китай културни концепти като благоденствие, щастие, семейство и други.

Изложбата е вдъхновена от идеята за междукултурен диалог отвъд границите на думите, осъществен с изразните средства на традиционното изкуство.

Самата авторка на миниатюрите Людмила Александрова споделя, че за нея богатството на българската шевица в исторически план може да се сравни единствено с историята на китайския порцелан и коприна.

Събитието е посветено на 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай и на Деня на китайския език в ООН и ще бъде открито в навечерието на празника. По време на откриването студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и китайски доброволци ще подарят на гостите бутиков концерт с музикални изпълнения на традиционни китайски инструменти.

Изложбата може да бъде разгледана до 24 април 2024 г. включително.
Заповядайте!