Седмица на традиционните занаяти ХVІ-то издание

От 24 юни до 30 юни 2024 г. Регионален етнографски музей – Пловдив ще е домакин на ХVІ-та поред Седмица на традиционните занаяти.

Събитието се превърна в традиция в културния календар на Пловдив и привлича всяка година огромен брой посетители. Публиката може да наблюдава и заедно с майсторите да участва в изработването на различни изделия от плъст, везба, тъкани, направа на свещи и кошници, писане на великденски яйца. Може да изваете от парче глина чаша или чиния на грънчарското колело, да видите преобразяването на метала под ръцете на ножари и ковачи или да се насладите на богатия асортимент на бижутерите.

Седмицата на занаятите тази година започва с Еньовден (24 юни) – един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението. Ще правим венци и ще напяваме китки с Еньовата буля.

Акцентът на Седмицата ще падне върху занаята плъстене. В тази връзка ще бъде открита национална изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции.

Наш партньор и съмишленик на ежегодната Седмица на занаятите е Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО.

Очакват Ви много приятни изненади през цялата Седмица на занаятите.

Заповядайте!