Новини

Аргир Куюмджиоглу става майстор в най-големия и влиятелен еснаф – абаджийския. Той печели от занаята си, а освен това върти търговия с аби и шаяци в Анадола. По-късно открива търговска къща във Виена и с времето успява да се замогне.

След себе си Аргир Куюмджиоглу оставя многочислено потомство – шест сина и две дъщери. То не успява да прослави името му, което сигурно би било напълно изтрито от времето, ако не бе построеният от него дом – най-представителната сграда в Стария Пловдив, връх на възрожденската архитектура в българските земи.

Всъщност Аргир купува този имот през 20-те год. на ХІХ век. Тогава там е имало само една къща на ъгъла срещу църквата „Св. Константин и Елена“. Летописецът ни уведомява за сключената сделка: „Аргир купи тая къща преди 20 години и нещо от Янаки Груева, с когото заменил вехтата си от тъща му къща, откак му надброи и пари още, че тая е много по-голяма и по на място“.

Няма съмнение, че местоположението е много добро и подходящо за голям градеж, който да илюстрира положението на неговия нов стопанин в обществото. Но това не става изведнъж. Чак след като натрупва солидно състояние, Аргир наема тайфата на Хаджи Георги Станчовски от с. Косово (прочут за своето време строител) да изгради къща за него и семейството му.

На снимката:
Част от семейството на Аргир Куюмджиоглу:
Долу – Смарагда (съпруга), Мария Н. Филипович (сватя)
Горе - ? (дъщеря), Харитина Хр. Куюмджиоглу (снаха), Христо Куюмджиоглу (син) и Смарагда (внучка)