Новини

Повече от година Ясен Шенков, Милан Миланов и Васил Георгиев от ОУ „Княз Александър I“ са ученици на майстор дърворезбар Костадин Деведжиев в ателие „Резбарѣ“. След няколко завършени проекта Ясен дава идеята за изработят един голям общ проект, който да дарят на някой от музеите в Пловдив. И така решават да направят часовник с класическа възрожденска дърворезба, който да украсява залите на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Днес той вече е готов да отиде в новия си дом, а майсторът разказва: „ В началото се чудих, като техен учител, защо го правят, но с течение на времето и работата ни по всеки проект заедно открих, че те не се блазнят от слава, а просто искат да зарадват някого с нещо направено от тях.“ Каквото и да са изработвали в ателието на „Резбарѣ“, те винаги са го подарявали и никога не са запазвали нещо за себе си.

Заповядайте на 6 април от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, за да срещнете с това необичайно и вдъхновяващо трио. В днешно време все по-малко хора се сещат да даряват без да искат нещо в замяна, затова и проекта е наречен „Белите лястовици“. Според майстор Костадин Деведжиев, когато Йовков е писал за бялата лястовица е писал точно за надеждата, че сме заобиколени от много хора и деца като Ясен, Милан и Васил и просто трябва да имаме очи и сърце, за да ги видим и оценим.

Очакваме ви!