Новини

На 1 април от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои премиерата на албума „101 картини от България“ (Румяна Илиева Прешленова, Александра Димитрова Миланова, арх. Белин Теохаров Моллов – рисунки) – едно от най-новите издания на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките и Издателството на БАН „Проф. Марин Дринов“.

Албумът е резултат от щастливото съчетание между артистизъм и академизъм. Рисунките, включени в изданието, пресъздават най-значимите места и обекти от България. Някои от тях са посветени на паметници на античната и средновековната история. Те представят пет от общо седемте обекта в днешна България, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Събрани са също изображения на местата, където са материализирани усилията на българската нация със собствени сили, но и с участието на международно известни австрийски, италиански, френски и чешки творци да навакса пропуснатото през вековете на чуждо владичество и да заживее като „Европа“. Редом с тях са избрани знакови паметници, запазили националната памет за страдание, саможертва, подвиг и признателност. Не на последно място са включени и картини, които представят част от османското наследство.

Кратките описания са полезно допълнение към художествено пресъздадените обекти, а виждането на твореца не конкурира професионалните фотографии. Биографичните бележки на най-често споменаваните архитекти представят личностите, чиито реализирани проекти са представени в албума.

Изданието се осъществява с финансовата подкрепа на Съвета за издателска дейност към Управителния съвет на Българската академия на науките.

Заповядайте!